(Two Is Better Than One)
Babidi Mbapite (Two Is Better Than One)
curated/produced by Mesén
24. june 2021 — ongoing, Rosenkrantz’ gate 14 Oslo, NO
Kunstnerintervju: Nicole Rafiki 1/3
Kunstnerintervju: Nicole Rafiki 2/3
Kunstnerintervju: Nicole Rafiki 3/3
Rafiki: Middagssamtale
24. 06.2021 — ongoing, Rosenkrantz’ gate 14/Oslo, Curated and produced by Mesén
Babidi Mbapite
«Babidi mbapite (To er bedre enn én)» er en installasjon som består av en triptyk i foto og en tekst av Nicole Rafiki.
Verket trekker linjer mellom begrensningene som ble satt for kvinnekroppen under koloniseringen av Afrika og de postkoloniale effektene av dette for en som er rammet av global migrasjon, slik kunstneren selv er.
I kolonial sammenheng var ikke den nakne, svarte kvinnekroppen bare betraktet som vulgær på lik linje med en naken hvit kvinne, men som et tegn på afrikanernes dyriske og usiviliserte tilstand. Disse idealene ble videreført til koloniene: svarte kvinner ble sett på som hyperseksuelle og spesielt fertile. I den transatlantiske slavehandelen ble dette argumentet brukt for å utøve seksuell, psykisk og fysisk vold mot kvinner. Bekledningen av den afrikanske kvinnen var en slags maktovertakelse: nå var kroppen hennes objektivisert og satt i en direkte relasjon til den vestlige mannens hyperseksualiserte blikk. Arven etter disse koloniale praksisene har satt igjen dype spor i den afrikanske kvinnens identitetsdannelse, uansett hvor hun befinner seg geografisk.
Verket er et møte med denne sammensatte historien, og samtidig en oppfordring til å åpne opp for nye samtaler omkring den svarte kroppen. Rafiki ønsker å adressere både historien og betrakteren fra en holdning som fremmer ro og helbredelse for kroppene som er blitt utsatt for fysisk, mental og intellektuell undertrykkelse gjennom generasjoner. Hun ser et behov for å skape en diskurs om kjønn og identitet som anerkjenner individet, mangfoldet og kompleksiteten i kampen om kroppslig autonomi.
Les mer:
«Den afrikanske kvinnekroppens politiske betydning» skrevet av Grace Tabea Tenga, som bidrag til Montebelloseminarene 2021. I forbindelse med dette ble det gjort en samtale med Nicole Rafiki, opptaket gjøres tilgjengelig i artikkelen i begrenset tid.
«You are safe here»
Samtale mellom Nicole Rafiki og Nicholas John Jones, daglig leder i Praksis. Publisert juni 2021.
«Gudinnen Isis: da og nå»
Samtale mellom Nicole Rafiki og kurator i Nasjonalmuseet, Cynthia Osiecki, gjort 19 mai 2021.
«Policing bodies, punishing lives: The African Women's Protocol as a tool for resistance of illegitimate criminalisation of women's sexualities and reproduction» skrevet av Jamie Todd-Gher. I African Human Rights Journal, vol.14 nr.2, 2014.